Bewustwordings wandeling

Ik heb een fijne bewustwordings-oefening voor je waarbij je de televisie, smartphone of Netflix in kan ruilen voor een kwartiertje in de buitenlucht.

Een frisse neus halen kan wonderen doen. Een korte wandeling in de buurt/ een blokje om is een simpele manier om de omgeving te betrekken bij het gevoel van thuis zijn. Je geniet op die manier van de kleine dingen die je ontzettend veel energie kunnen geven; de frisse lucht, bomen in de straat, vogels in het park en de gezelligheid van buren. Je creëert zo een positieve associatie met je eigen buurt.

Wat ga je doen?

1) Trek je schoenen aan, eventueel je jas of een vest, vergeet je sleutels niet en ga even lekker naar buiten.

2) Zodra je de deur achter je hebt dichtgetrokken en je helemaal buiten staat, adem je eerst even heel diep de frisse lucht in en slaak je een diepe zucht om de CO2 eruit te laten.

Kijk omhoog naar de lucht.
Is het donker of licht?
Schijnt de zon of is het erg bewolkt?
Zie je vogels vliegen?
Een vliegtuig?

3) Wandel in een rustig tempo door de straat waar je woont en bekijk met volle aandacht hoe die straat eruit ziet.
Staan er bomen?
Is er een parkje?
Is er een speelplaats voor kinderen en zijn er op dat moment kinderen aan het spelen?
Neem alles wat zich in de straat bevindt bewust in je op en probeer hier het mooie van in te zien. Zelfs als de buurt wel eens mag worden opgeknapt, waardeer je tijdens deze oefening alle goede dingen die er wel zijn.

4) Besteed eens wat meer aandacht aan de sfeer in de straat.
Hiervoor hoef je niet stil te staan voor een woning, maar merk subtiel tijdens het passeren op hoe mensen hun huis aankleden.
Branden er lichten in de woningen?
Kun je gezelligheid zien in hun woonkamers?
Zijn de voortuinen mooi bijgehouden of is het een natuurlijke wildernis van planten?

5) Blijf heel rustig wandelen, neem een niet te hoog tempo aan. Verken de buurt en waardeer de positieve kanten van de omgeving.

Spelende kinderen zijn geen lawaaimakers, zij zijn de toekomst en genieten nog puur en onbezorgd van het spel. Een dichtgetimmerd pand lijkt kaal en sfeerloos, maar bedenk je eens wat voor bijzondere verhalen het zou kunnen vertellen over al die mensen die er binnen zijn geweest. Stel je voor welke beestjes er allemaal in het hout leven, of kijk eens goed naar de graffiti op de muren.

6) Verwonder je over wat je ziet. Neem het bewust in je op en realiseer je dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn. Alleen al het feit dat je hier nu bent, is een groot cadeau.

7) Je zult merken dat je gedachtes ook naar hele andere onderwerpen gaan. Van mensen in je leven tot filosofische overwegingen, van je eigen doelstellingen tot de volgende vakantie bestemming. Dat is prima. Grote kans is dat er door de wandeling ruimte is ontstaan voor deze overwegingen.

8) Rond de wandeling af zodra je er klaar voor bent. Dat kan na een kwartiertje zijn, maar ook na een uur.

Ik wens je veel plezier tijdens deze bewustwordings-wandeling. Ga jij hem maken?