7 voordelen van Yin Yoga

Met veel plezier geef ik Yin Yogalessen. Yin Yoga is een langzame vorm van yoga voor rustige houdingen. De asana’s worden voor langere tijd vastgehouden, vaak drie tot vijf minuten. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel. 

Waarom is Yin Yoga zo goed voor je?
Yin Yoga neemt 7 voordelen met zich mee: 

 1. Je hoeft niets te doen
  Bij Yin Yoga hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door niets te doen, gebeurt er wat. Door je helemaal aan de houding over te geven, de zwaartekracht haar werk te laten doen, zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Letterlijk en figuurlijk. Ik vind het zelf ook heel fijn om iedere keer weer te merken dat je niet altijd wat hoeft te doen of zware inspanning moet leveren om iets te bereiken. 
 1. Soepel bindweefsel
  Yin Yoga richt zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel. Je bindweefsel speelt een grote rol bij hoe lekker jij in je vel zit.
 1. Balans Yin/Yang
  Stress en spanning hoeven helemaal niet erg te zijn, zolang er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenover staan. Yin Yoga zorgt voor die balans omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen, en het helpt je om lekkerder te kunnen slapen.
 1. Stimuleren van doorstroming van Chi
  Bij alle Yin-houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, waardoor je de doorstroming van Chi stimuleert. Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.
 1. Zelfkennis
  Yoga gaat ook zeker over een nieuwe manier om jezelf en je lichaam te ervaren en te (h)erkennen wat (ont)spanning met je doet, heel bewust te blijven van je gevoelens en patronen. Bij Yin Yoga heb je alle ruimte en de tijd om dit te voelen. In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden (misschien merk je dat je altijd heel erg je best doet of dat je het moeilijk vindt om niets te doen, en je het moeilijk vindt om alleen maar bezig te zijn met je ademhaling).
 1. Mindful
  Yin Yoga en mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De basisprincipes van mindfulness lopen als een rode draad door de lessen. Je oefent in het niet oordelen, je leert om je aandacht naar het hier en nu te brengen en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen.
 1. Accepteren en compassie
  Het aller fijnste van Yin Yoga is dat je tijdens de houdingen leert en ervaart om te accepteren en compassie te voelen. Je lichaam is goed zoals het nu is, je ademhaling is goed zoals het nu is, jij bent gewoon helemaal goed zoals je nu bent. Het loslaten van naar iets streven en iets willen veranderen omdat het nog niet goed (genoeg) is, kan heel bevrijdend werken.Wil jij Yin Yoga zelf proberen? Klik hier om meer te lezen over de Yin Yogalessen die ik geef.